chess tricks

Chess Tricks

Vote and you will reveal!
Nutty name, real hobbies
[ Sign up | Log in | Guest ] (beta)
lucasvervoort 68 ( +1 | -1 )
Praatschaak 2 Deze thread is bedoeld voor mensen die het leuk vinden om het in de nederlandse taal over schaken te hebben.

-------------------------------------------------

P.S.: Misschien zullen jullie hiernaast onder mijn naam de mededeling [report this post] vinden. Weet iemand wat dat te betekenen heeft?
(Het staat er deze keer niet onder heb ik gemerkt, maar als je naar mijn laatste posting in de thread praatschaak 1 gaat kijken ... staat het er wel en werd de thread afgesloten.)
More: Chess
lucasvervoort 14 ( +1 | -1 )
report this post ??? Het staat er dus wél... en ik begrijp niet waarom.
Ik heb er de webmaster over aangeschreven in mijn gebrekkig engels.
Weet iemand van jullie waarom?
railover 37 ( +1 | -1 )
heeft iedereen Heeft iedereen nu lucas ...nieuw speeltje denk ik zo dat report this post je hebt nu ook messages staan en in je profiel kun je er voor kiezen om submit move aan te vinken zodat je nog kan controleren of je de juiste zet hebt gedaan.
Ik zal even uitzoeken ( proberen) of die report this post voor jou is of voor the webmaster, je hoort het zo snel mogelijk,

Grtz Brigitte
railover 24 ( +1 | -1 )
zijn we weer...... Oke zijn we weer, die report this post is voor de webmaster Profanity is godslastering , Insults is beschuligingen en other is anders dus je kan een klacht indienen bij de webmaster op een geplaatste reactie.

Niet meer niet minder =)

Grtz Brigitte
javelin 110 ( +1 | -1 )
lucasvervoort Er is al een heel gesprek over geweest in het Gameknot forum. Het verhaal achter de [ report this post ] link is dat de webmaster (Mike) niet regelmatig op de forums komt.

Laatst was Mike echter geschrokken van het aantal vulgaire en beledigende posts op sommige forums. Hij vond dat niet genoeg mensen hem op de hoogte stelden als zoiets aan de gang was, dus besloot hij om dit makkelijker te maken door de "report this post" link. Hiermee kun je dus een bepaalde posting van iemand rapporteren aan Mike zodat die ernaar kan kijken, en indien nodig deze kan verwijderen.

Dit heeft niets te maken met de "Maximum number of reply messages has been reached" melding op de praatschaak1 thread. Dit is ingesteld om de belasting van de server te beperken, en geldt (vanaf nu) voor alle threads. Dit komt doordat iedereen die een thread opent alle posts leest. Sommige threads bevatten echter meer als 100 of 200 posts, en dus moet er elke keer veel gegevens overgezonden worden. En des te meer gegevens worden overgezonden door de server, des te meer Mike hiervoor moet betalen.
javelin 9 ( +1 | -1 )
trouwens kleine opmerking:

profanity is niet ALLEEN godslastering, het kan ook "gewone" lastering zijn.
railover 8 ( +1 | -1 )
ook goed ook goed long time ago dat ik engels heb geleerd en godslastering onthouden =)

Brigitte
lucasvervoort 92 ( +1 | -1 )
railover en javelin, Hartelijk dank voor jullie verklaringen.
Ik zou jullie een +1 geven maar... dat kan nu niet meer. :-(

Wat profanity betreft ben ik eens in het Callewaert's Groot frans-nederlands woordenboek gaan kijken en stel vast dat het zo wel godslastering, ontheiliging, ontwijding, schending als eerroof kan betekenen + de betekenissen die jullie eraan geven en ander fraais in dezelfde geest.
Kortom, het is op zijn minst een beetje of een beetje veel ongewijd, werelds en wereldlijk en zou vooral toegepast worden door de oningewijde en onwetende mens.

Ik denk echter dat de webmaster er al te persoonlijke beledigingen, vernederingen en/of aanvallen mee bedoeld die tot doel hebben iemand bij de andere forumgebruikers in een slecht daglicht te stellen. Pogingen tot onteering dus.

Insults zal dan wel over gewone, eventueel niet onheiligde (-: , hoon, spot of beledigingen gaan zeker.

Spijtig dat je de positieve dingen over andere mensen zelf moet verzinnen !

Mvg en bedankt,
Lucas
;-)


lucasvervoort 25 ( +1 | -1 )
Wanneer remise voorstellen? Ik doe dat meestal als ik het gevoel heb niet tot een redelijk intiatief te kunnen komen of als de partij begint af te glijden naar een gelijke of misschien wel minder goede tot slechte stelling voor me.
Wanneer hebben jullie de neiging om tot een remisevoorstel over te gaan?
lexherman 53 ( +1 | -1 )
Remise voorstellen Meest voor de hand liggend: in het eindspel als naar alle waarschijnlijkheid het toch remise eindigt.
Wat Lucas boven schetst: Als beide partijen vast zitten en niet meer tot initiatief durven of willen komen.
Bij spelers boven een bepaalde sterkte:als ik de stelling gewoon niet interessant meer vind.Dat kan al vrij vroeg in het middenspel zijn.
Ik zal dan dus zeker niet altijd maar doorgaan omdat ik nog een kansje heb om te winnen.
Uitzondering zijn heel belangrijke wedstrijden zoals bij de olympics.
nestorix 81 ( +1 | -1 )
remise voorstellen Over het algemeen bied ik remise aan als ik een stelling niet meer kan winnen. Als ik een mindere stelling aan het verdedigen ben vind ik dat ik geen remise mag aanbieden.

Een mooie uitzondering hierop gebeurde in een OTB-partij. Ik speelde tegen een mindere tegenstander maar ik kwam in een slechtere tot verloren stelling, echter mijn tegenstander leek een paar planloze zetten te spelen. Op dat moment bood ik remise aan onder het toeziend oog van enkele spelers. Mijn tegenstander vond inderdaad dat hij wel erg goed stond en kon voor zijn gevoel het niet aannemen. Op de volgende zet, blijkbaar voelde hij zich plots genoodzaakt om met een winstplan te komen, koos hij precies het verkeerde plan en wist ik alsnog te winnen.

Verder kan men in een toernooi op een bepaald moment een taktische remise pakken ( extra rustdag of blijven meedoen in de (sub)top ).
weenink 7 ( +1 | -1 )
Remise aanbieden Als de stelling uitgemolken is, en geen van beide spelers nog winstkansen heeft.
lucasvervoort 75 ( +1 | -1 )
Praatschaak toernooi. Wat zouden jullie denken van een praatschaak toernooitje.
Dit wil zeggen dat iedereen het vrij over het spel van de andere deelnemers mag hebben, dat je analyses mag geven, mag helpen, enz...
Uiteindelijk is het natuurlijk aan de spelers zelf om te beslissen wat ze er mee doen. Je mag ook dingen verzwijgen en slechte raad geven. En ga zo maar door.
Kortom alles mag en alles kan (als het maar over schaken gaat) en iedereen is en blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen zetten.
Speel je mee in het eerste praatschaak toernooi ?
Als we vier deelnemers hebben en liefst niet meer dan tien, kunnen we starten en iedereen met de witte en zwarte stukken tegen mekaar laten spelen lijkt mij het eenvoudigst.
Over de tijdslimiet kunnen we het eventueel ook nog hebben.
Lol verzekert denk ik zo....
WIE DOET MEE?
lexherman 12 ( +1 | -1 )
Leuk plan Lucas Hier wil ik best aan meedoen. Misschien is een partij met zwart of wit beter, anders worden het zoveel partijen. Groeten Lex
railover 20 ( +1 | -1 )
leuk idee leuk idee Lucas,

Ik ga het zeker volgen, en verkeerde adviesen geven...ben ik goed in nl.
Dus advies nr.1 niet naar mij luisteren.

Maar kan erg leerzaam zijn zo een toernooi dus prima plan.

Brigitte
peterbaars 19 ( +1 | -1 )
Ik zit hier al een tijdje te "lurken". En met interesse te lezen wat men hier zoal schrijft. Ik wil ook wel meedoen met een praatschaak toernooi. Het lijkt me interessant om met anderen de partijen te analyseren en te bespreken.
Dus als ik mee kan doen dan graag.
mormel12 110 ( +1 | -1 )
hoi hartelijk dank allemaal voor de reacties op mijn verzoek voor een analyse van mijn partij.
ik bewaar al mijn partijen (e-mail) in een apart hiervoor gecreert mapje, dus hier heb ik geen probleem:)
bovendien kan ik al mijn partijen nog nakijken hier daar ik betalend lid ben. dit heeft toch zo zijn voordelen.
wellicht is dit voor sommigen onder u ook een aanrader:)
ik heb de commentaren in een worddocument opgeslagen, zodat ik het eens op mijn gemakje kan bestuderen.
aangaande de nieuwe functie "report this post" kan ik jullie nog mededelen dat dit slechts een aanpassing is die eigenlijk het +/- systeem vervangt daar dit voor mike (de webmaster) veel te omslagtig was en het bovendien niet werd gebruikt op de manier die hem voor ogen stond.
ik speel al een hele tijd hier, soms wat intensiever, soms wat minder, maar ik heb al een hoop veranderingen gezien en meestal was het wel een verbetering:)
als ik de tijd heb zal ik zeker een eventueel praatschaaktournooi trachten te volgen maar meedoen lijkt me niet zo'n goed plan:)
mijn goed bedoelde adviezen zouden waarschijnlijk toch niks toevoegen:)
groetjes,
Paul.
lucasvervoort 33 ( +1 | -1 )
1ste praatschaak toernooi Beschouw ik reeds als ingeschreven
1. LexHerman
2. PeterBaars
3. LucasVervoort

Ik ga akkoord met Lex om onderling maar één partij te spelen.

Wie doet nog mee?
lexherman 34 ( +1 | -1 )
Voor alles is een eerste keer ..en ik geloof een kans te hebben tegen de tot nu toe onverslagen Cyrano . Volgens mij heb ik postioneel voordeel en kansen voor een aanval.
board #454809 Geen adviezen graag alleen algemeen commentaar.
hugothebest2001 62 ( +1 | -1 )
Kans is inderdaad groot. Ik hoop dat je hem gaat verslaan. Je hebt in ieder geval veel kans. Hij is uit zijn theorie! Alkarlos is ook al een keer verslaan. Dus Cyrano moet ook een keer verliezen. Maar als je wint tegen de nummer twee van deze site, dan hebben we een goede teamspeler bij ons in het team zitten. Ga zo door Lex. Zelf speel ik op dit moment een partij tegen Brunetti. De oerang oetang een niet zo bekende variant. Ik ben uit mijn theorie, maar Brunetti ook.
We staan volgens mij gelijk. Ik sta voor mijn gevoel iets beter, het loperpaar, maar wel een geisoleerde a pion. Met het praatschaaktournooi doe ik niet mee. Ik kijk wel toe.

Groetjes Pascal
peterbaars 34 ( +1 | -1 )
kan helaas toch niet meedoen aan het toernooi. Ik heb helaas moeten besluiten dat ik toch niet mee kan doen aan het praatschaak toernooi. Het wordt me allemaal een beetje te veel.
Ik hoop dat er anderen zijn die wel mee kunnen doen.
Ik zelf heb nu toch te veel matches lopen om nog geconcentreerd te kunnen spelen.

peterbaars
keiserpaul 21 ( +1 | -1 )
lexherman Ik vind ook dat je beter staat tegen cyrano. Maar ja, wie speelt er nu ook Hollands tegen een Hollander ?
In ieder geval veel succes !
lexherman 70 ( +1 | -1 )
Belgie-Holland Hallo mensen, wat vinden jullie van de volgende variant op het idee : toernooi praatschaak.
We houden een wedstrijd tussen Belgie en Holland.
De twee captains zijn Lucas en Lex, zij beslissen uiteindelijk welke zetten er gespeeld worden. De wedstrijden staan ook gewoon op hun namen.
De Belgen en hollanders leveren commentaar en geven adviezen aan hun landgenoot. De captain kan de adviezen volgen of niet.
Ik dacht een partij met wit en een met zwart. Tijd: 7 dagen. Beetje ruim nemen, waarschijnlijk gaat het veel sneller.
Voorwaarde is dat alle adviezen en commentaar op deze thread gegeven worden in alle openheid.
Ok wat vinden jullie hiervan, vooral Lucas natuurlijk.
Goed weekend allemaal!
peterbaars 9 ( +1 | -1 )
Belgie-Holland lijkt me een goed idee, dan hoef ik zelf niet te spelen en kan ik af en toe wel de match volgen.
lucasvervoort 36 ( +1 | -1 )
Lex Ik vind dat een goed alternatief, aangezien het praatschaak toernooi toch niet van de grond schijnt te komen. Maar hoeveel partijen gaan we dan spelen?

Het lijkt mij logisch dat we dan allebei evenveel keren de witte als de zwarte stukken moeten aanvoeren én hopelijk zijn daar een paar (liefst sterke) belgische spelers in geïnteresseerd.

Mvg
Lucas.
lucasvervoort 11 ( +1 | -1 )
olala... Bij het nalezen heb ik gemerkt dat je één partij met wit en één met zwart wil spelen. Laat ons dan maar beginnen zeker. Ik zal de uitdagingen opzenden.
lexherman 47 ( +1 | -1 )
De partijen gestart! Ik heb vooralnog alleen het bordnummer van Belgie-Nederland. Tegen Lucas schaak ik altijd heel moeizaam dus ik reken op jullie input mijn landgenoten! Hij opent e2-e4. Wat zullen we doen? Normaal antwoord ik hierop tegenwoordig met een Siciliaan. c2-c4. Maar ik sta open voor suggesties!
Belgie-Holland board #501441
peterbaars 5 ( +1 | -1 )
siciliaan lijkt me een leuke opening voor de interland.
lexherman 10 ( +1 | -1 )
Holland-Belgie is te volgen op board #501441
lucasvervoort 85 ( +1 | -1 )
1. e4 en 1. d4 Hiermee is de match heel klassiek begonnen.
Met 1. e4 beoog ik normaal gezien open agressief spel... als mijn tegenstrever dat toelaat natuurlijk.
Met 1. d4 vermoed ik dat Lex de strijd voornamelijk positioneel en meer gesloten wil houden.

Raad van eenieder is welkom. Weet dat ik de underdog ben en wie niet sterk is moet slim zijn.
Dus zie het ook en beetje als de strijd van Goliath (=Lex) tegen David (=mezelf). Dus hollanders die mij raad willen geven of belg willen worden :) mogen mij ook steunen hoor!

Verder wens ik de Hollanders en dus ook Lex véél succes. Maar blijf op zoek naar het juiste kiezelsteentje voor mijn katapult of slinger.

De partij Holland - België heeft board #501488 .

Ik twijfel tussen 1. ... d5 of 1. ... Pf6
Maar ook een andere door mij als degelijke beoordeelde openingszet mag. Wat is jullie voorkeur?
lexherman 9 ( +1 | -1 )
Net als met voetbal doen de Belgen zich altijd graag als underdog voor. Zal wel in hun volksaard zitten...((-:
nestorix 21 ( +1 | -1 )
voorkeur van zetten board #501441 : 1. ..., c5
board #501488 : Goede keus Lex. Ik verwacht iets van Pools of Englund-gambiet (als Paul meepraat moeten we hier rekening mee houden). :oD

Leuk initiatief !!

Groeten Remco
lexherman 18 ( +1 | -1 )
Gambiet Als er gambiet gespeeld wordt dan hoop ik op een Hollander die daar ervaring mee heeft...Altijd tricky vooral met iemand als Keiserpaul, volgens mij maakt hij daar zijn levenswerk van (-:
blanka 61 ( +1 | -1 )
Remise Beste mensen, onlangs is hier een discussie gevoerd over remise. Ik ben in een partij tegen Brunetti nu al een zet of 15 in een tamelijk gelijke stelling. Ik heb hem toen remise voorgesteld, maar hij vond dat hij met loperpaar en wat meer ruimte winstkansen had.

De partij kabbelt maar voort, en ik vind de stelling nog steeds remise. "Kan" ik hem nogmaals remisevoorstellen, of is dat onjuist. Het betreft overigens positie board #254175.

Blanka
lucasvervoort 5 ( +1 | -1 )
Gambiet ? Zo gemakkelijk ga je er niet vanaf komen hoor :-))
lexherman 3 ( +1 | -1 )
Lucas Alsjeblieft....geen gambiet!!!!!!!!!! ((-:
lexherman 23 ( +1 | -1 )
Wiebe Ik denk niet dat hij zijn voordeel van 2 lopers tegen een loper + paard gaat opgeven. Ik kan me voorstellen dat Brunetti nog denkt te kunnen winnen.Ik zou hem nu zeker geen 2e keer remise bieden. Dat is in deze stelling meer "up to him "
blanka 8 ( +1 | -1 )
Dank je wel. Dan wacht ik nog maar even rustig af. Ben sowieso benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken.
lucasvervoort 37 ( +1 | -1 )
Overigens beste Blanka, remise stel je normaal (maar wat is normaal?) geen tweemaal achter mekaar voor.
Je tegenstrever kan zoiets interpreteren als moeilijk doen. Speel gewoon door en probeer het remise te houden.
Als... hij er niet doorgeraakt met zijn lopers wordt het wel remise door herhaling van zetten of zal hij zelf wel remise voorstellen. Want het is nu zijn toer om dat te doen.
blanka 58 ( +1 | -1 )
Twee maal achter elkaar kan klinken als moeilijk doen, maar vond vermoedelijk al in september plaats. Eens in het kwartaal remise aanbieden vind ik niet als drammen klinken ;-). Maar lucasvervoort, je hebt wel gelijk. Sommige spelers doen het bij elke zet als ze slechter staan. Tja.

Overigens is nog wel even aardig om te vermelden dat invincible1 twee of drie zetten voor ik hem geforceerd mat zou zetten mij nog remise heeft aangeboden ;-). Had ik van zijn niveau niet verwacht.
blanka 4 ( +1 | -1 )
Aanvulling Ik heb destijds na lang twijfelen geweigerd ;-)
lexherman 36 ( +1 | -1 )
mee eens Daarom stel ik Argabi in onze match voor de Olympics ook geen 2e X temise voor. Ik vertel hem alleen dat ik mijn bolhoed opeet als het geen remise wordt....(((-:
PS: Op bolhoed kwam ik nadat hij een pion een bolletje noemde, nu had ik van jou al geleerd dat een pion een kneppeltje was....maar deze was weer nieuw voor me. Al schakende tegen Vlamingen leert men...((-:
keiserpaul 23 ( +1 | -1 )
Holland-Belgie Ik wil wel meepraten, maar ondertussen zijn er al een paar zetten gebeurd.
Mijn eerste indruk dan. Er wordt daar 1.e4 c5 2.Pf3 gespeeld. Wie doet nu zoiets ? En in de andere partij warempel 1.d4 d5. Stel je voor zeg. Waar halen jullie het uit ?
lexherman 5 ( +1 | -1 )
Keiserpaul Ja je bent nu te laat om je gambitvoodoo gedoe uit te halen he...((-:
lexherman 6 ( +1 | -1 )
Hollanders Ok jullie hebben nog een uur voor adviezen, daarna ga ik zetten.
nestorix 16 ( +1 | -1 )
zetten board #501441 : 2. ..., e6 maar daarna wil ik een gambiet spelen met zwart en dat zal ik je niet willen aandoen Lex. Dus speel maar d6.
board #501488 : 2. c4 of 2. Pf3 liever geen Lg5.
nestorix 10 ( +1 | -1 )
Meer tijd Als je meer tijd neemt voor de zetten kunnen misschien meer mensen "meespelen".
lexherman 3 ( +1 | -1 )
ok neem meer tijd we hebben tijd genoeg............
lucasvervoort 3 ( +1 | -1 )
als we nog lang genoeg leven!
lexherman 3 ( +1 | -1 )
Remco ik volg jouw suggestie
lucasvervoort 56 ( +1 | -1 )
Pionneke Weet je Lex, het woord kneppeltje was eigen aan de meester zaliger Dunkelblum over wie ik je al meermaals vertelt heb, en persoonlijk gebruik ik dat woord af en toe ook zeer graag.
Wij hier in Antwerpen zeggen meestal pionneke. "We zulle da pionneke is pakke" bijvoorbeeld. Bolletje ken ik zelf niet als 'synoniem' voor het woordje pion. Maar een bolleke is hier in Antwerpen een bolvormig bierglas waar men een bruin antwerps biertje uit drink, genaamd koninck. Als je dus in een Antwerpse kroeg 'een bolleke' vraagt krijg je dus garantie een 33cl bolvormig bierglas met evenveel koninck.
Santé !
;-)